Guvernul a avizat 1,6 milioane locuri în învățământul preuniversitar și universitar pentru 2012-2013

Guvernul a avizat 1,6 milioane locuri în învățământul preuniversitar și universitar pentru 2012-2013
Publicat: 24/05/2012, 03:04
Actualizat: 24/05/2012, 03:04

Guvernul a aprobat 1,6 milioane locuri în învățământul preuniversitar și superior de stat, pentru anul școlar și universitar 2012-2013, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Andrei Zaharescu.

Decizia a fost luată în ședința de miercuri a Executivului.

Astfel, numărul de granturi pentru anul universitar 2012-2013 este cu peste 28.000 mai mare decât se prevedea în proiectul elaborat în mandatul ministrului Cătălin Baba, potrivit cifrelor de școlarizare aprobate miercuri de guvern și făcute publice de Ministerul Educației.

Pentru 2012-2013, la învățământul superior de stat au fost aprobate 62.400 de granturi pentru ciclul de studii universitare de licență, 35.600 de granturi pentru ciclul de studii universitare de master și 3.000 de granturi pentru studiile de doctorat, precizează ministerul condus acum de interimarul Liviu Pop.

În proiectul dat publicității la începutul lui aprilie de ministerul condus atunci de Cătălin Baba, erau prevăzute 45.887 granturi de studii pentru ciclul universitar de licență, anul I, 25.426 de granturi pentru ciclul universitar de masterat și 1.504 pentru doctorat.

Anul universitar 2012-2013 va fi primul în care sunt alocate granturi (bani), și nu locuri, la admiterea în anul I de studii. Oficialii Ministerului Educației precizau, în aprilie, că granturile de studiu se pot fracționa, în condițiile respectării capacității de școlarizare. „De exemplu, o universitate care primește o mie de granturi le poate da toate pentru locurile bugetate sau le poate fracționa. Altfel spus, pot fi date 500 de granturi pentru locurile bugetate, iar restul pentru locurile cu taxă, dar la care facultatea poate contribui cu o anumită sumă, iar studentul, cu restul. În schimb, universitățile nu vor mai putea percepe taxe mai mici decât costurile reale”, au explicat atunci oficialii ministerului.

Anul trecut, pentru studii universitare de licență au fost 62.850 de locuri, pentru masterat – 35.600 de locuri, iar pentru doctorat – 3.500.

În rest, pentru 2012-2013, cifrele de școlarizare sunt similare celor din proiectul elaborat în mandatul lui Baba.

În privința numărului de locurilor în grădinițele de stat, acesta va fi, în 2012-2013, de 665.000, la fel ca anul trecut, precizează reprezentanții Ministerului Educației.

Pentru învățământul primar, în care va fi inclusă în premieră clasa pregătitoare, au fost aprobate 925.000 de locuri, față de 850.000 în anul școlar 2011-2012.

Numărul elevilor în clasele V-VIII, învățământ de zi și cel cu frecvență redusă, a fost stabilit la 900.000, identic cu cel de anul trecut.

„Numărul locurilor în clasa a IX-a, învățământ de zi, este de 210.000. Pentru învățământul profesional a fost aprobată o cifra de școlarizare de 20.000 de locuri, pentru clasa a X-a, învățământ de zi, iar pentru învățământul postliceal o cifra de 18.187 de locuri în anul I, învățământ de zi și seral”, mai spun reprezentanții ministerului.

Potrivit Ministerului Educației, cifrele de școlarizare dimensionează sistemul național de învățământ în funcție de o serie de indicatori specifici pentru fiecare ciclu de învățământ în parte. Se are în vedere, astfel, faptul că instituțiile de învățământ trebuie să funcționeze astfel încât, prin calitatea serviciilor, să răspundă așteptărilor publice.

„Pentru învățământul preuniversitar de stat, propunerile pentru cifrele de școlarizare se bazează pe proiectele înaintate de către inspectoratele școlare și sunt fundamentate pe evoluția demografică a populației de vârstă preșcolară și școlară, pe capacitatea liceelor de a răspunde solicitărilor, pe opțiunile elevilor și părinților, pe studiile privind evoluția în perspectivă a pieței muncii, respectiv tendințele privind dezvoltarea regională și a zonelor în care se află unitățile de învățământ. Criteriile care au fundamentat stabilirea cifrelor de școlarizare pentru ciclurile universitare de licență, master și doctorat au avut în vedere respectarea angajamentelor luate în cadrul Strategia Europa 2020, contribuția învățământului superior la accelerarea și orientarea schimbărilor din societatea noastră, precum și rezultatele studiilor de inserție a absolvenților pe piața forței de muncă în categoria de vârstă 20-30 de ani”, mai spun cei de la minister.

Ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a transmis tuturor inspectoratelor școlare județene și Inspectoratului Școlar al Municipiului București cifrele de școlare pentru învățământul preuniversitar de stat.

„Menționăm că Hotărârea de Guvern privind aprobarea cifrelor de școlarizare trebuia elaborată și aprobată până la data de 1 martie 2012. Din această cauză au fost întârziate înscrierile pentru clasa a IX-a. Ne exprimăm speranța că părinții elevilor de clasa a VIII-a înțeleg efortul special depus de conducerea Ministerului Educației pentru recuperarea acestor termene pierdute și pentru respectarea celorlalte termene legale”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, miercuri seară, de Ministerul Educației.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: „Lasconi va avea nevoie de fiecare vot”. Ce condiție pune liderul PSD șefei USR...
BREAKING | CCR amână decizia privind validarea votului la prezidențiale
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Trei pagini de Facebook care o denigrează pe Elena Lasconi au aceeași adresă cu o...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Învârtelile imobiliare de milioane de euro ale lui Călin Georgescu, candidatul cu 0 cheltuieli declarate...
Celentano, mesaj-manifest după primul tur prezidențial: „Ne-am întors în Evul Mediu sau la piramide? Alo,...
Călin Georgescu, mesaj important după ce au apărut clipuri dubioase care îl promovează! S-a dezis...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Care vor fi consecinţele după ce CSAT a constatat că TikTok l-a favorizat pe Călin...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Ajutor financiar de la stat pentru copiii peste vârsta de 6 ani. Ce condiții trebuie...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Nemții au testat Dacia Duster III pe Autobahn. Ce viteze a atins SUV-ul de la...
Proteste violente în Georgia după ce guvernul suspendă negocierile cu Uniunea Europeană
Orașul din România care înainte de Primul Război Mondial rivaliza cu...
Băsescu, șah-mat la Călin Georgescu. A făcut public tot: Asta este ce știu
Escrocheria care a făcut ravagii. Mulți au rămas cu conturile goale
Ce mașină conduce Elena Lasconi. Ce avere deține candidata care a ajuns în turul doi...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Ce relație are Andreea Tonciu cu fiica sa, Rebecca? Fosta asistentă TV și-a amintit cea...
Cum își alină Igor Cuciuc durerea la două săptămâni de la moartea fiicei sale: ”Erai...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cum ar putea înrăutăți criza climatică un nou mandat al lui Donald Trump